Zsírfogó tisztítása és üledékek elválasztása a víztől

SEZAKO társaság újdonságot hoz be a hulladék ártalmatlanításba. Hordozható rendszerről van szó, amely elválasztja a vizet az üledéktől vagy a zsiradéktól. A konténeres felépítmény gyártója dán Simon MOOS cég. Felépítmény Mercedes Benz alvázon van felszerelve.

A rendszer fő előnye az, hogy csökkenti a szállítási kiadásokat, azzal, hogy a helyszínen elválasztja a vizet az üledéktől vagy a zsiradéktól. Víz a helyszínen marad és csak a maradék hulladék van elszállítva ártalmatlanításra.  

Az elválasztás elve

Hulladék ártalmatlanítása az üledék vagy zsír beszippantásával kezdődik, vákumos szivattyú segítségével az üledékkamrába, amely 5000 literes. Aztán elkezdődik az elválasztás. A beszívott masszát (üledék, zsír vagy fekália keveréke) csiga szivattyú segítségével (teljesítménye 30m3/óra) beszívjuk azfogó kamrába, amely 8 400 literes. A csiga szivattyú forgás a közben folyamatosan van hozzáadva fluktuáló. Ezzel elérjük, hogy a víz elválik a masszától. Egyszerűen: A beszívott massza összetétele szilárd részecskék és víz. A szilárd részecskék a polimer fluktuáló hozzáadása után összekötődnek és a víz szabad marad. Fluktuáló tartály 1700 literes.

A fluktuáló hozzáadása után a szilárd részecskék elkezdenek új vegyi kötéseket a polimerrel.   A lecsapolt üledék jól szűrhető. A felfogott víz átfolyik a műanyag szűrő betéteken keresztül a alsó kamrába, ahonnan a vizet lehetséges újra használni, például a vissza engedni a zsírfogóba, ami nagy ökológia előnye mert máskülönben szükség lenne használni tiszta ivóvizet. A felső részben maradt üledék elszállításra kerül. A száraz anyag mennyisége 15-20 % között van.

Azfogó kamra ürítésénél a tartály hidraulikus henger segítségével 45°-kal billenthető.

Néhány használati példa

Emésztőgödrök

Képesek vagyunk egy nap alatt 30 emésztőgödröt kiüríteni anélkül, hogy a tartályt ki kellene üríteni a víztisztítóban.

Benzinkutakon

Benzínkutakon komplett szervizt tudunk végezni. Ideális megoldás a kőolajfogó tisztítására, ahol a kamrákat vissza kell tölteni vízzel.

Autómosók

Az autómosók rengeteg szennyeződést tartalmaznak (homok, sók, szennyezések, olajok, víz és egyebek). A KSA rendszerünk már 1993 óta segít autómosók tisztításában problémák nélkül. Az átlagos teljesítmény 3 autómosó tisztítása egy munkanap alatt.

Zsírfogó

A víztől leválasztott zsíros üledék értékes újrahasznosítható anyag különböző bioerőművekben.

Szennyvíztisztítók

Kisebb szennyvíztisztítóknak többnyire nincs saját üledék kezelésük. A KSA rendszerünk segítségével lehetséges csökkenteni a leterhelésüket, viszont hatékonyan dolgozunk nagy szennyvíztisztítókon is.

Tisztítás

A KSA rendszer kivaló eszköz az vízi növények eltávolításához csatornákból vagy halastavakból.

Esővíz elvezetések tisztítása

Hagyományosan az esővíz elvezetések tisztítása szívó tisztító géppel van elvégezve. KSA berendezésünk ideális esővíz elvezetések tisztításához ahol nincs szükség a folyamatos víz újratöltésre. Az áttisztított felesleges vizet vissza lehet engedni a vízelvezető rendszerbe.

Üledékek utólagos használata

A KSA berendezéssel a lecsapolt üledéket többféle képpen lehet felhasználni. A lecsapolt üledék minőségétől függően az üledék feldolgozható mész segítségével és trágyaként használható a mezőgazdaságban. További lehetőség a komposztálás vagy különböző bio-rendszerekben. A víztől elválasztott massza víztisztítókban likvidálható. A problémás üledék (pl. Nehézfémeket tartalmaz) üzemanyagként használható erőművekben.

KSA rendszer gyakorlati hatékonysága:

Paraméter

Csökkenés mértéke a KSA rendszert használva

Felfüggesztett anyagok

95%

Teljes foszfor

60%

Teljes nitrogén

67%

 

Mindenhol, ahol magas víztartalmú üledék vagy zsír szippantás folyik, a hagyományos rendszerek ellen jön a KSA berendezés a MOOS cégtől okos megoldás. Ezzel a technológiával az üledék mennyisége csökken kb. az egy tizedére. A KSA rendszert használjak Európán kívül a egész világon (Tahiti, Chile, USA, Kanada, Izland, Korea). Hiszünk abban, hogy Magyarországon is hasznot tudd hozni ez a rendszer, mert előnyei nyilvánvalók. A rendszer rendívül mobilis, tehát bárhol elérhető Magyarországon. A KSA rendszer csak egy rész a mobil technológiánk mozaikjának, amelyikkel erősítjük a pozíciónkat a csatorna tisztítási és hulladék feldolgozó piacon.