Kőolajfogó tisztítás

Mostanáig muszáj volt az egész kőolajfogó tartalmát elszállítani és bonyolultan ártalmatlanítani.  Ez természetesen drága és hosszú időbe telik.

E tapasztalat alapján a SEZAKO társaság beszerzett egy kombinált Ölmaister gépjárművet ADR változatban. 

Három kamrás tartályrendszerrel (üledék, víz, kőolaj anyagok) és nyomásos szeparátor segítségével végzi a kőolaj elválasztását a víztől már a szippantás folyamán. A nyomásos rendszer biztosítja az optimális áramlási arányokat. A teljesítményt nem befolyásolja a gépjármű lejtése. Vizsgálattal van garantálva a teljesítmény 27° lejtési szögig. Az elválasztott víz van vissza engedve az aknákba. Elválasztani lehetséges emulgeált olajokat, szénhidrogénekét. Ezzel a rendszerrel lehetséges kitisztítani 10 m3 szennyvizet egy óra alatt.

A kőolajjal szennyezett víz bevan szippantva a szeparátorba. A szeparátorban sor kerül a kőolaj elválasztására a víztől és azok tovább vannak elvezetve az adott tartályi részükbe. Szilárd anyagok be vannak szippantva az üledékkamrába. Ha nagyobb mennyiségű folyékony hulladék van beszippantva, akkor azt lehetséges átszivattyúzni a szeparátorba és megint elválasztani a vizet a többi anyagtól.

A MO A 393 (X) szeparátor certifikált a német „Germanischer Lloyd “ céggel és a See-Berufgenossenschaft-tal a DIN 1999 szerint. A koaleszcens szeparátorban a víz és a kőolaj keveréke átfolyik a koaleszcens lemezeken keresztül. Lemezek biztosítják, hogy a kőolaj anyagok csoportosuljanak nagyobb cseppekben. Ezek a cseppek könnyebbek, mint víz, és később emelkednek a gyűjtőbe, amely a szeparátor tetején van elhelyezve.

Lamináris folyam a koaleszcens lemezek között biztosítja azt, hogy az összes kőolaj részecskék, amelyek nagyobbak mint 20 mikrométer elválasztódnak. A lemez speciális elhelyezése biztosítja, enyhe folyamat sebesség változásnál, és azért tudnak a olajos cseppek kisebbek mint 20 mikrométer elkezdeni csoportosulni és emelkedni a gyűjtőbe.

A kiengedett víz minősége van folyamatosan ellenőrizve. Ezzel van megelőzve, hogy a kifolyó vízben kőolaj részecskék maradjanak.

LCD-képernyőn lehetséges követni a kiengedett víz minőséget. Abban az estben, ha meghaladjuk a kiengedhető határt, akkor aktiválódik a riasztó. Ha a meghaladás csak rövid idejű akkor a riasztó automatikusan kikapcsol. Ha a meghaladás hosszabb akkor az egész rendszer leáll.

Kitisztított vizet lehetséges rövid időre tárolni a vizes kamrában vagy vissza engedni a kőolajfogóba vagy más aknába.